Proiectul baby-box. Medicii – da, deputații – ba

Foto: worldaffairsjournal.org

Imaginea din exterior a unui baby-box în Europa

Ne trec fiorii de fiecare dată când auzim despre nou născuți abandonați în gară, la gunoiște sau în cel mai bun caz în spital, la puțin timp după naștere. Aceste istorii par să fie rupte dintr-o lume paralelă, pâîn momentul în care această iluzie se sparge de statisticile rigide. Anual în Republica Moldova sunt abandonați sute de micuți. Asta în timp ce inițiativele societății civile și cele ale structurilor statale fie nu sunt eficiente, fie rămân ani la rând în sertarele deputaților.

Medicii – da, deputații — ba

O inițiativă în acest sens aparține lui Ștefan Gațcan, directorul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău. Acesta a propus asigurarea instituţiilor medicale cu compartimente special amenajate pentru copiii abandonaţi. a-numitele „baby-boxe” reprezintă un dispozitiv special sub forma unei cutii dotate cu încălzire automată și un pătuț pentru nou născuții nedoriți. Modul de funcţionare a instalaței este simplu. Aceasta se deschide o singură dată în exterior, iar înăuntru părinții pot să-și abandoneze nou-născuții în siguranță, în condițiile unui anonimat deplin, de unde vor fi preluați de către medici.

O primă instalație de acest gen ar urma să fie dată în exploatare în cadrul Centrului Mamei și Copilului. Deși aceasta a fost cumpărată acum mai bine de un an și pregătită o încăpere pentru ea, proiectul și astăzi așteptă aprobarea Ministerului Sănătății pentru a putea fi folosit.

Riscuri mai mari decât beneficii

Inițiativa este una foarte riscantă atât pentru mame, cât și pentru pruncii lor. Opinia a fost expusă de UNICEF Moldova, care alături de alți reprezentanți ai societății civile a supus unei critici dure iniţiativa parlamentară cu privire la asigurarea instituţiilor medicale cu dispozitive ”baby-box”.

Abandonul anonim este asociat cu probabilitatea abandonului unui copil de către o altă persoană, împotriva voinţei mamei. Sau pruncul poate fi abandonat fără consimțământul tatălui, care ar putea să fie de acord să-şi crească copilul. (…) O altă opţiune poate fi decriminalizarea abandonului anonim în cazurile în care mama îşi Iasă copilul în condiţiile foarte clar definite de lege, când mama şi copilul pot beneficia de serviciile necesare.”, se menționează într-un comunicat emis de UNICEF.

Totodată, organizația face trimitere și la Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, care are o poziţie fermă împotriva utilizării baby-boxelor. Observațiile Comitetului asupra rapoartelor Austriei şi a Republicii Cehe conţin un îndemn insistent către guverne de a pune capăt acestor practici de abandon al copiilor. În schimb, Comitetul recomandă abordarea cauzelor de bază a abandonului prin promovarea serviciilor de planificare a familiei, consiliere adecvată şi sprijin social în cazurile de sarcină neplanificată.

Baby-boxele, o soluție pentru pruncucidere?

Demonstrație privind modul folosire a dispozitivului baby-box

Și avocata Violeta Gașițoi se pronunță împotriva dării în exploatare a dispozitivelor ”baby-box”, cel puțin în condițiile cadrului legislativ în vigoare.

Pe moment legea prevede răspundere penală pentru părinții care își abandonează copiii, or acesta vine în contradicție cu anonimatul garantat de baby-box. E clar că nu trebuie să inventăm bicicleta ci doar să stipulăm clar în lege toate aspectele: cum funcționează instalația, cât timp au mamele pentru a se răzgândi, cine duce evidența copiilor abandonați, dar și alte aspecte. În opinia mea, cel mai mare risc în condițiile unei legislații imperfecte este posibilitatea ca după darea în exploarate a baby-boxelor să ne ciocnim cu infracțiuni precum traficul de copii”, afirmă avocata.

Totuși, dacă legea ar fi schimbată, proiectul ar putea deveni unul extrem de eficient în combaterea pruncuciderii, mai susține acesta.

Cu propuneri de măsuri ce ar putea fi luate în considerație pentru combaterea fenomenul pruncuciderii vin și psihologii. Astfel, potrivit psihologului Parascovia Topadă, abandonul în condiții de anonimat va micșora numărul de pruncucideri doar teoretic.

Cel mai probabil în baby-boxe își vor lăsa copii mamele afectate de factori socio-economici, pe care îi veți regăsi în toate sudiile care tratează abandonul infantil și factori de ordin psiho-emoțional. Indiferent dacă la baza luări deciziei au stat condițiile de trai precare, depresia post-partum sau dificultatea de a integra sentimentele de ambivalență față de sugar, acestea adesea se vor întoarce în primele ore, sau zile după copil. Cred că este important de instituit și un telefon de încredere pentru mamele care doresc să-și abandoneze copilul și măsurile expuse mai sus. În practică observăm că în pruncucideri sunt implicați factorii de sănătate mintală a mamei, mai mult decât factorii economici sau sociali”, afirmă Parascovia Topadă.

Am vrut să fac un gest frumos în țara asta”

În ciuda controverselor declanșate inițial, sistemul „baby-box” s-a dovedit a fi unul funcțional în mai multe state europene. Astfel, în țări precum Austria, Marea Britanie, Italia, Franţa și Japonia deja există baby box-uri. Și în Cehia instalația s-a dovedit a fi una viabilă. Primul baby-box a fost inaugurat la 1 iunie 2005, într-un cartier din estul orașului Praga, în incinta unei clinici particulare. Șapte luni mai târziu în ea a fost găsit primul copil, o fetiță căreia doctorii i-au dat numele de Sonia. Acum există zeci de cutii similare în mai multe oraşe din Cehia, peste 100 – în Germania și mai mult de 300 în Pakistan.

În majoritatea statelor părinții care decid să-și abandoneze pruncul pot reveni să îl ia în timp de câteva săptămâni, iar pentru a demonstra gradul de rudenie aceasta ar trebui să facă un test ADN.

În toată lumea implementarea unui asemenea proiect este un lucru banal și numai în Moldova ni se spune că trebuie să adaptăm cadrul legal. Litualia, Letonia, Cehia, Slovenia și alte țări nu au avut nevoie de legislație specială, numai la noi da. Proiectul a costat 300 000 lei și a fost finanțat din propriile noastre surse, din serviciile cu plată. Am vrut să fac un gest frumos în țara asta pentru că numai în instituția noastră anual sunt între 30 și 50 de cazuri de abandonuri ale nou-născuților”, susține Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului.

Lasă un răspuns :)